Vinön

Hjälmarens pärla

Månadens Ö-blad

Öppet under sommaren 2024:

Vinöns Bibliotek har öppet på söndagar kl: 16–17.
Här finns böcker för alla åldrar. Välkommen till biblioteket i Vinöns skola! hälsar Yvonne, 0739 28 04 05
Vinöns Värdshus har öppet: tisdagar - lördagar 11.00-16.00 konsertkvällar: 18.00- sent, se program under detta händer 2024.
Nygårds Handelsbod har öppet: onsdag 9-18, torsdag 11-17, fredag 11-18, lördag 9-18, söndag 11-15. måndag & tisdag stängt.
surdegspizza & surdegsbröd: onsdag, fredag, lördag.
Bakfickan har öppet onsd-sönd 11-17. Välkomna önskar Mari och Tomas.
Kakans café har öppet varje dag 11-17, välkommen till Vinöns gamla skola önskar Mariette med personal
Fler aktiviteter: klicka på "Detta händer 2024".

Välkommen till Vinön!

När man kliver iland på Vinön så slås man av tystnaden och lugnet. Vinön är Hjälmarens största ö med cirka en mil i omkrets. Det är knappt 100 bofasta och närmaste skolan ligger i Hampetorp, hemtjänsten åker ut till Vinön flera gånger per dag och för att handla kan man utnyttja e-handel: Handla 24 som levererar mat varje torsdag. Det finns en liten Lanthandel som har ett litet sortiment av de allra nödvändigaste, denna butik är öppen året runt, då ägarna bor på ön. Vinön upplevs allra bäst till fots eller med cykel och som gjord för sköna utflykter under sommarmånaderna. Här kan du ta det lugnt, bada, vandra omkring, äta eller fika gott på någon av alla serveringar. Naturen är ständigt närvarande, omväxlande och vacker. Fågel- och djurlivet är rikt, kanske ser du till och med havsörnen redan från färjan ut till ön.

Vinön är en liten oas, och många blir överraskade av det lugn som råder här ute. Sommartid lever ön upp, då ökar antalet ö-bor mycket och evenemangen avlöser varandra. Men, tempot är fortsatt stillsamt och trivsamt. Välkommen hit.

 Ställ gärna bilen i Hampetorp, där det finns bra parkering intill färjeläget. Vinön upplevs med fördel till fots eller hyr gärna en cykel. Det går att göra, dels i backen upp från färjan, dels på Norra badet. Det kan dessutom lätt bli långa köer till färjan när många vill tillbaka till fastlandet under vackra sommareftermiddagar.

Det går även att åka turbåt från Örebro till Vinön med M/F Sirena 26 juni-10 augusti se mer: M/F Sirena

Det är cirka 2,5 km mellan färjan och Norra badet på Vinön. På vägen dit så finns flera stopp där du både kan äta, fika och handla.

Här är lite tips på vad du kan göra när du kommer till Vinön.

Välkommen!

1Vinöns färjeläge, där färjan lägger till.


2 – SSRS Sjöräddningen. Här finns räddningsbåt, svävare, Ö-bolansen. Här finns även hjärtstartare Ring 112 vid akuta fall!


3 – Cykeluthyrningen finns i färjebacken. Ring: 073 054 59 02 för bokning av cykel.


Här i färjebacken, om du svänger vänster uppe i backkrönet, går en vandringstig ner mot vattnet, följ skyltarna längs Vinöns västra strand. Här blandas terrängen mellan skogsvägar, stränder och stigar, du kommer att få hoppa över några stöttor och passera flera fårhagar. Här finns ett rikt djurliv som du får uppleva om du går tyst och lugnt. Harar, rävar, rådjur, bäver, mård, mink, tranor, havsörn, fiskgjuse och många andra fåglar och djur. Vi har även ca 4 älgar på ön. Vandringsstigen är gulmarkerad, 4,5 km lång. Den sista biten av stigen leder genom en ovanlig naturtyp nämligen en hassellund och leder till slut fram till Vinöns Norra badplats.


4 – Vinöns Värdshus. Restaurang och konserter, se program här på hemsidan. Tfn: 019 44 80 10 www.vinonsvardshus.se


5 – Hjälmarpärlor AB. Stuga att hyra, hund är välkommen! Tfn: 073 290 50 20


6 – Vita husets B&B. Konferens eller fest i sjöbod? Bastu finns. Ring: 073 290 50 20
Här finns även en laddstation. birgitta.framtiden@live.se
 


7 – Café Bakfickan med lättare förtäring, här finns även en loppis. Här kan du hyra en loge till fest eller middag, sängplatser finns också. Ring: 073 440 97 36 eller 070 689 53 33 Mari och Tomas.


8 – Tröskverksbóns loppis


9 – Hemma på Vinön Här finns många fina snittblommor för buketter. Här finns boende: instagram: hemma_pa_vinon och hemmapavinon_b_b


10 – Här har, Vinöns kultur- och hembygdsförening sina lokaler. Vinöns gamla skola är en föreningslokal där aktiviteter ordnas året runt. På Ö-kontoret tillverkas bl.a. Ö-bladet. Intill skolan finns ett litet museum, en lekplats och en enkel uthyrningsstuga. I skolan finns toaletter och turistinformation.
11 – Kakans café håller till på nedervåningen, man kan sitta ute och fika eller inne i det gamla klassrummet. Här serveras även en lättare lunchbuffé. Caféet är endast öppet under sommarhalvåret med start den 15 juni, då det är öppet 10-17.


12 – Missionshuset ligger på andra sidan gatan, detta lilla rara missionshus används till gudstjänster men även till kulturevenemang, vi har även ett enklare gym uppe på loftet som används av föreningens medlemmar.


13 – Brandstation


14 – Stuga att hyra ring: 073 928 04 05 / Yvonne.


15 – Nygårds Rökeri och Delikatesser. Här finns en liten handelsbod, en vedeldad rök och ett surdegsbageri. I trädgården kan man sitta och äta en pizza eller fika. Allt som säljs här kan man ta med hem. Här finns även TURIST info. Se annonser här på sidan eller i Ö-bladet vad vi har för dagen. Facebook: Nygårds rökeri och delikatesser Tfn: 073 940 00 61


16 – Hjälmarfrukt MSC märkt gös, kokta Hjälmarkräftor Tfn: 070 310 06 54


17Vinöns Norra badplats. Här finns en fin badstrand, grillplatser, toaletter och soptunnor. Här finns också parkering för bilburna badgäster samt några platser för campare, husbilar och båtar. Kiosken på stranden hålls öppen av Kakans café sommaren 2024. Den är till salu! Maila nygardsprodukter@gmail.com vid intresse.


På Vinön har vi en skogs entreprenör som vi kan anlita om det är något träd som behöver tas bort eller för gallring eller gräsklippning. Filip: 076 788 19 38

Fotoalbum.

Ö-shopping.

Hjälmarfrukt

Du hittar Hjälmarfrukt vid det gröna sjömärket 1,8km från färjan längs vägen som leder till Norra badet. Kokta kräftor finns nästan alltid. Gös finns efter tillgång. Rökt ål och rökt abborre finns ibland (då sitter skylt om rökt abborre uppe vid vägen).

Om du vill höra dig för om fisktillgång i förväg kan du ringa 0703-10 06 54. Varmt välkommen! Johan, Åsa, Lisbet och Axel.

Liebe Vinön-Besucher/innen, 1.852 Meter nördlich von dem Fähranlegergelegen, könnt ihr an der Hauptstrasse (Norra Vinön) auf dem Weg zum N Badet (Strand), Zander (im Ganzen und als Filet), Barsch, gekochten Signalkrebs. Bitte vorher anrufen unter der Nummer: +46 (0)703-10 06 54. Willkommen!

NYGÅRDS RÖKERI & DELIKATESSER

Nygårds Handelsbod
På Norra Vinön!
Öppet:
onsdag: 9.00 – 18.00
torsdag: 11.00 – 18.00
fredag: 11.00 – 18.00
lördag: 9.00 – 18.00
söndag: 11.00-15.00
måndag & tisdag stängt

surdegsbröd och surdegspizza
onsdagar, fredagar och lördagar

Här finns en vedeldad rök och ett bageri, vi röker lax från Norge eller Färöarna, beroende på tillgång. Köttet som vi röker kommer från traktens bönder. Annat som vi röker då vi har tillgång till det är abborre, gös och räkor. I vårt bageri bakar vi främst surdegsbröd och surdegspizzor. I sommar kommer vi att baka detta på onsdagar, fredagar och lördagar. Vi bakar även lite fikabröd och ser till att det finns något gott till kaffet. Vi säljer våra produkter i vår lilla butik där vi även säljer livsmedel. Vårt bröd finns alltid i butiken, antingen nybakat eller i frysen, tar brödet slut så bakar vi för att fylla på. Alla våra produkter går att ta med hem, det finns även stolar och bord i vår trädgård för den som vill sitta och njuta av god lax, pizza eller annan delikatess, vi har även glass och fika.
Här kan du njuta av lugnet, den fridfulla utsikten och av trädgården som ständigt förändras. Du kan även sitta och fundera på hur sjutton vi gjorde när vi flyttade vårt hus till Vinön…
Här kan du även få lite turistinformation om Vinön.

Vi tar emot större sällskap mot beställning, vi ordnar även med catering till fester.
I sommar kommer du även att kunna avnjuta vår lax och surdegsbröd på Vinöns Värdshus. Fråga efter det när du beställer mat.
Våra rökta produkter finns inte bara i vår butik på Norra Vinön, de finns även i flera gårdsbutiker i Närke året runt.

Välkommen till Vinön året runt!

Vi reserverar oss för ändringar, ring för frågor, beställning eller bokning.
Catrine 073-940 00 61, Tomas 070-816 49 63.

Facebook: Nygård Rökeri och Delikatesser

www.nygårds.se

Hitta hit!


Vinöns strandservering vid Norra badstranden är…

till salu!

Priset är 75 000kr
Se annons i Ö-bladet april

Nygårds rökeri och delikatesser har drivit kiosken i 11 år 2012-2023

men nu väljer vi att satsa på vår nya lokal på Nygård.

Titta gärna in på vår hemsida, www.nygårds.se. Vi finns även på Facebook: Nygårds rökeri och delikatesser och Vinöns strandservering.

Catrine 073-940 00 61, Tomas 070-816 49 63.

www.nygårds.se

Hitta hit!

Kakans Café

i Vinöns gamla skola!

Kakans café har öppet 10-17 alla dagar.

Här finns enklare lunchbuffé
Vid sämre väder så kan öppettiderna variera, ring gärna!
Välkommen!

Mariette Rehnwall med pesonal.
Telefon: 0707-53 81 82

Budbilen utför transporter till och från Vinön!

På torsdagar kommer vi med matkassar från handla24.se.
Vi erbjuder flera tjänster för boende på Vinön.
Dessa tjänster kan vara hämtning från Örebro till Vinön eller från Vinön till Örebro.
Har ni till exempel något som ni behöver hämta ut i Örebro som vi kan ta med till Vinön?
(hämtas onsdag i Örebro till Vinön torsdag)
eller har ni något ni vill lämna in i Örebro som vi kan ta med från Vinön på torsdagen?
(lämnas torsdag alt. fredag i Örebro). Detta för en mindre ersättning och bättre flexibilitet för boende på Vinön.
Låter detta intressant?

Kontakta oss då på 019–25 76 00

Om gösen

Gösen trivs bäst i större sjöar som Hjälmaren, Mälaren och Vänern, men finns även i Östersjön. Som liten äter den fiskyngel och kräftdjur men när den blivit stor håller den sig till andra fiskar, som den feta norsen. Vuxen, det vill säga könsmogen, blir hanen vid 2-4 års ålder, och honan vid 3-5 år. Från april till juni leker gösen på grundare vatten. Romkornen som ska bli nya gösar läggs på 1-3 meters djup där de klibbar fast vid växter och stenar. En fullvuxen gös ska vara minst 45 cm, och blir en riktigt god middag för två personer.

Om man inte tar hand om det man har, har man inget kvar. Så har yrkesfiskarna i Hjälmaren och Mälaren alltid tänkt. För att bli tydligare med det hållbara och ansvarsfulla gösfisket valde våra fiskare i Hjälmaren att låta det MSC-certifieras 2006. Från och med sommaren 2017 gäller det även fisket i Mälaren.

För att certifieras innebär det att yrkesfiskarna arbetar för livskraftiga fiskbestånd, minimerad påverkan på miljön och effektiv förvaltning. När du köper en MSC-märkt gös kan du också enkelt få reda på varifrån fisken kommer och vilka som har hanterat den på vägen, det som kallas spårbarhet. Läs mer om gösen och våra sjöar på www.svenskgös.se

Att hyra.

Stuga att hyra

Vinöns Kultur- och Hembygdsförening har en stuga för uthyrning, den ligger på skolgården alldeles intill caféets uteservering och det gamla skolhuset. Inne i skolan finns dusch och toalett. Pris: 320:-/bädd och natt. Lakan finns att hyra, 60:-/bädd.

Betalas via bg 190-1206 eller swish-nr 123 396 25 29.

Kontakta Yvonne Karlsson på telefon 019-44 80 57 eller 073-928 04 05.

Hyr släpkärra på ön

Vinöns kultur- och hembygdsförening har en släpkärra för uthyrning. Kärran har täckande plastkåpa och är utrustad med tipp. Totalvikt 900 kg, maxlast 640 kg. Hyrpris för medlem: 260:-/dygn, veckohyra 1.000:-. Icke medlem: 520:-/dygn, veckohyra 2.000:-.

Betalas via bg 190-1206 eller swish-nr 123 396 25 29 (skriv hyra av släpkärra som meddelande).

För att hyra, kontakta vår tillfälliga släpkärreförvaltare, Lars Eklund Tfn: 070-531 38 33, hälsar Nils Svensson.

_____________________________________________

Ställplatser

Norra Vinöns Byalag ekonomisk förening upplåter ett antal ställplatser vid Norra badet. Kolla gärna om det finns plats innan du kör över med färjan. Slå en signal till Sten på 070-239 02 11. Det går även bra att skriva på vår Facebook sida: “Vinön” och fråga.
För kännedom, under sommarhalvåret så har bofasta och anställda på ön, förtur på färjan och det finns en separat fil för dessa bilar.
Välkommen till Vinön!

Hyr vårt fina Missionshus!

Vinöns kultur- och hembygdsförening äger och hyr ut Missionshuset som ligger mitt emot Vinöns gamla skola. Missionshuset kan hyras för t.ex. utställningar, konferenser, bröllop eller annat.

Kontakta Yvonne Karlsson på telefon 019-44 80 57 eller 073-928 04 05.

Medlem 500:-/Icke medlem 2.000:-.

Stuga uthyres

 

Stuga med fyra bäddar uthyres per dygn. Här finns dusch, toalett och kokmöjligheter. Lakan finns att hyra. Ring Yvonne Karlsson på telefon 019-44 80 57 eller 073-928 04 05.

Hyr cykel på Vinön!

Hyr cykel på Vinön!

I början av maj 2024 smyger vi igång cykeluthyrningen på Vinön.

Det finns ca tio vuxencyklar, varav två har barnsits. Det finns också en cykel med barncykelkärra.
Vuxenhjälmar finns att låna, men ta med barnens cykelhjälmar.

Gör så här för att boka cykel:

Ring 0730-54 59 02, så att vi kan skriva in din bokning.

Betala dina bokade cyklar via swish 123 396 25 29.

Sedan får du ett sms med cykelns nummer samt en kod till ett nyckelskåp där cyklarna är parkerade.
Cyklarna finns vid välkomstskylten till Vinön, en bit upp i färjebacken på ön.

När du lämnar tillbaka cykeln vid parkeringen – lås den och lägg tillbaka nyckeln i rätt nyckelskåp.

Pris:

Cykel, per dag 120:-

Barncykelkärra, per dag 60:-

Ha en fin tur!

Vinöns kultur- och hembygdsförening

Vinöns Bed & Breakfast

Detta Bed & Breakfast ligger på sydöstra sidan av Vinön vid det “Vita huset” och kan hyras hela veckor om ni önskar. Här finns 3 rum med sammanlagt åtta bäddar vi har även en bäddsoffa. I boendet ingår lakan, badlakan och frukost (jag köper hem frukost, inkl. ev. specialkost, och ni tillagar själva) samt städning. Ni kan också välja självhushåll, möjlighet till enklare matlagning finns. Dusch och toalett finns. Här bor ni fint och kan umgås i flera generationer med familj eller vänner, ni har även tillgång till egen uteplats med sjöutsikt.


Nu hyr vi även ut Lilla Stugan!

Hit är du välkommen att ta med dig ditt husdjur.

Plats för fyra personer, en våningssäng och en dagbädd. Separett toalett på gården.

Vatten och el i stugan, ej dusch.

600 kr/dygn.

Välkomna!

Kontakt för frågor och bokning: E-post: birgitta.framtiden@live.se.
Telefon: 073-290 50 20. Facebook: Hjälmarpärlor AB.

Övrig information: Som gäst kan du hyra en vedeldad bastu nere vid vår hamn, ved ingår. Det finns även möjlighet att hyra en sjöbod för en mindre fest eller t.ex. en middag.

Vinöns Värdshus!

OBS! Artistprogrammet för sommaren är uppdaterat här på sidan.

Cirka 600 meter från färjeläget ligger Vinöns värdshus.
Under sommaren får du sitta under taket på vår stora uteservering.

Förutom lunch dukar vi även upp för räkfrossa, kräftskivor,
middagar med hjälmargös och vilt.
Under kvällar erbjuder vi trubadurer och konserter
då man kan njuta av den värmande solen,
när den sakta går ner bakom fårhagen genom den stora glasväggen.

Håll utkik när vi har öppet under vinterhalvåret.
Då är du välkommen in i det anrika värdshuset när vi erbjuder middagar och julbord.
Vi jobbar så mycket som möjligt med lokala och närproducerade råvaror.

Vi kommer att lägga upp sommarens program här på Vinöns hemsida
under “detta händer på ön” allteftersom artister blir bokade.

Vi som driver värdshuset heter Christer och Joakim Enander.
Vi har sedan 7 år tillbaka bedrivit Aptit AB i Örebro med omnejd,
där vi jobbar med catering. www.aptitiorebro.se

Välkomna till Vinöns Värdshus önskar vi:
Christer, Jocke, Emelie, Peter och övrig personal.

Kontakt:
Telefonnummer till värdshuset: 0768-53 26 59.
Värdshusets Facebook-sida “Vinöns värdshus”
eller hemsidan www.vinonsvardshus.se

På gång

juli 2024

 

06 – JULI – Eric Gadd spelar på Värdshuset


13 JULI – Lisa Miskovsky spelar på Värdshuset


19 JULI – The Refreshments spelar på Värdshuset


20 JULI – Thomas Andersson Wij spelar på Värdshuset


21 JULI – Louise Hoffsten spelar på Värdshuset


25 JULI – Tennesse Tears spelar på Värdshuset


26 JULI – Sofia Karlsson spelar på Värdshuset


Biljetter: www.kulturaktieolaget.se


Det här händer på Vinön under hela året

2024.
För kompletterande info kan även titta i aktuellt månads Ö-blad.


27 JANUARI – Nygårds rökeri och delikatesser har öppet den 27 januari kl: 12.00-19.00. Då finns det surdegspizza och nybakat surdegsbröd. I den lilla livsmedelsbutiken finns som vanligt varmrökt lax, fryst kött och fisk och annat i hyllorna. Vi säljer också Vinöns kultur- och hembygdsförenings 2024 års kalender.
Ring g ärna och beställ pizza så tidigt som möjligt, då vi sätter degen 4 dagar innan. Catrine / 073 94000 61


28 JANUARI –  Gudstjänst söndag 28/1 kl. 13.45 Septuagesima Gudstjänst med Carina Berg, efteråt fika med samvaro och kyrkis med Carina Berg, musik med David Berg. Alla är varmt välkomna! ASKER- LÄNNÄS FÖRSAMLING


3 – 4 FEBRUARI –Bakfickan har öppet första och sista helgen i februari. Lördag 3 & Söndag 4 februari kl: 11.00-16.00

Helgens meny: Raggmunkar med fläsk eller husets värmande soppa.


13 FEBRUARI – Fettisdagen: Beställ Semla senast dagen innan och hämta i Nygårds butik: 13.00-18.00


23 – 25 FEBRUARI – Under sportlovsveckan har vi öppet tre dagar, fredag – söndag 23–25 februari kl 11.00-16.00

Helgens meny: Asiatisk Wok eller husets värmande soppa. Naturligtvis finns alltid varierande smörgåsar och hembakat kaffebröd.
Café Bakfickan 073 440 97 36


24 FEBRUARI – Nygårds rökeri och delikatesser har öppet för Pizza och semla kl: 13.00-19.00.
Ring gärna och beställ pizza så tidigt som möjligt, då vi sätter degen 3 dagar innan. Catrine / 073 94000 61


24 FEBRUARI – Under sportlovet har Vinöns kultur- och hembygdsförening vinterloppis i skolsalen kl 13.00-16.00. / Föreningens evenemangsgrupp.


8 MARS – Teaterföreställning i Vinöns Missions- och kulturhus den 8 mars kl: 19.00-20.30

Fredag den 8 mars ska vi naturligtvis fira Internationella kvinnodagen. Vi startar i vårt fina Missions- och Kulturhus på Vinön med en teaterföreställning
SKAVSÅR & LIVBOJAR av och med Eva Ahremalm & Annika Olsson
Föreställningen pågår mellan kl. 19.00 och 20.30.
Därefter serveras det en tvårättersmeny med tema Italien för den som önskar, på Vinöns värdshus. Bokning till teater och middag sker via Birgitta Åberg Andersson, birgitta.framtiden@live.se eller via telefon 073 290 50 20.
När du har fått din bokning bekräftad swishar du till 123 54 988 29/Hjälmarpärlor AB, säg till om du inte har möjlighet att betala via swish.
Kostnad teater: 220 kr Middag på värdshuset: 230 kr exklusive dryck

Varmt välkomna till en kväll med gemenskap, glädje och känsloberöring!


9 & 10 MARS – Café Bakfickan har öppet kl: 11-16


23 MARS – Nygårds har öppet kl: 13-19. Vi bakar surdegspizza och surdegsbröd. Ring och beställ pizza, Tfn: 073 940 00 61


24 MARS – Nygårds har öppet kl: 11-15. Vi serverar våfflor!


23 & 24 MARS – Café Bakfickan har öppet kl: 11-16


28-31 MARS – Café Bakfickan har öppet kl: 11-16. Vi serverar lättare förtäring och varma och kalla drycker


29 & 30 MARS – Långfredag och påskafton. Nygårds Handelsbod har öppet kl: 11-15. Vi säljer rökta produkter och andra delikatesser: lax, kött, röror, surdegsbröd, se annons.


27 APRIL – Årsmöte


MAJ – Bakfickan har öppet varje helg under maj 11-16. se annons i Ö-bladet. Välkomna / Mari och Tomas


9-12 maj – Nygårds har öppet (9 maj Surdegsbröd 11 maj surdegspizza), se annons i Ö-bladet, Välkommen önskar Tomas & Catrine! / 073 94000 61


25 MAJ – Trubadur på Bakfickan. Räkor och Nachos, se annons i Ö-bladet.


25-26 maj – Värdshuset har öppet se annons i Ö-bladet


26 maj – Rösta i EU-valet i missionshusets kl: 10.15-12.15


06 JUNI – EU val i Missionshuset kl: 15.30-17.30


8 JUNI – Nygårds har surdegsbröd och surdegspizza öppet 11-18. Välkommen önskar Tomas & Catrine! / 073 94000 61


11 JUNI – Disco efter elevernas skolavslutning på Kakans café, se annons i Ö-bladet.


15 JUNI – Nygårds har surdegsbröd och surdegspizza öppet 11-18.  beställ gärna innan, välkommen önskar Tomas & Catrine! / 073 94000 61


15 JUNI – Bakfickan har öppet lördag och söndag 11-16


19 JUNI – Nygårds har surdegsbröd och surdegspizza onsdag, fredag och lördag, öppet 11-18.
Beställ gärna innan, välkommen önskar Tomas & Catrine! / 073 94000 61


20 JUNI – klockan 18.00 klär vi midsommarstången.


21 juni – midsommar
                  Midsommarbuffé på Värdshuset
Midsommarfirande på skolgården


22 JUNI – Bakfickan har öppet lördag och söndag 11-16


23 JUNI – Gudstjänst i Missionshuset


26 JUNI – Nygårds har surdegsbröd och surdegspizza onsdag, fredag och lördag, öppet 11-18.
Beställ gärna innan, välkommen önskar Tomas & Catrine! / 073 94000 61


3 JULI – Nygårds rökeri och delikatesser har öppet onsdag: 9-18, torsdag: 11-17, fredag: 11-18, lördag: 9-18, söndag: 11-15.
Surdegsbröd och surdegspizza finns på onsdag, fredag och lördag. Beställ gärna innan, välkommen önskar Tomas & Catrine! / 073 94000 61


3 JULI – Bakfickan har öppet: onsdag – söndag 11-17. Välkomna önskar Mari och Tomas


05 JULI – Sada Vidoo spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


06 – JULI – Eric Gadd spelar på Värdshuset, biljetter: www.kuklturaktiebolaget.se


13 JULI – Lisa Miskovsky spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


19 JULI – The Refreshments spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


20 JULI – Vinöns Kultur- och hembygdsförening fyller 33 år.  Familjedag, program kommer senare.


20 JULI – Thomas Andersson Wij spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


21 JULI – Louise Hoffsten spelar på Vinöns Värdshus, biljetter: http://www.kulturaktiebolaget.se


25 JULI – Tennesse Tears spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


26 JULI – Sofia Karlsson spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktieolaget.se


2 AUGUSTI – Pernilla Andersson spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


3 AUGUSTI – Double Inn spelar på värdshuset, biljetter: http://www.kulturaktiebolaget.se


9 AUGUSTI – Solala spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


10 AUGUSTI – Staffan Hellstrand spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


16 AUGUSTI – Ninni Neiler med band spelar på Värdshuset, biljetter: Köp biljett
Räkfrossa ingår i biljetten!


29 AUGUSTI – Eva Eastwood spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturakiebolaget.se


30 AUGUSTI – Emil Assergård spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


31 AUGUSTI – Thomas Järvheden, spelar på Värdshuset, biljetter: www.kulturaktiebolaget.se


SEPTEMBER – 


OKTOBER


 

NOVEMBER –


DECEMBER – 

 

Kontaktpersoner för vinon.se: Catrine Neiler, catrine.neiler50@gmail.com

Hembygdsföreningen.

Vinöns kultur- och hembygdsförening är en mångsysslarförening. Vi ordnar en massa kul evenemang som tex loppis, melodikryss och julmarknad, men vi jobbar också med framtidsfrågor som blåljus-, färje- och kommunikations frågor  – dvs. frågor som berör alla ö-bor. Vinöns medelålder är hög och vi behöver fler som engagerar sig i olika frågor utifrån Vinöbornas intressen och föreningens fastigheter. Vi är väldigt tacksamma om vi får sommargäster som engagerar sig då öns befolkning mer än fördubblas på sommaren. Målet är att Vinön ska frodas – men också att vi ska lära känna varandra bättre. Just nu är det många företagare som driver caféer och restauranger av olika slag vilket vi tycker är väldigt roligt men detta förändras över tid. Föreningen fyller 33 år i år och har periodvis varit den enda källan till att ö-borna kunnat träfats på en gemensam plats för olika evenemang. Detta är någonting som vi inom föreningen är väldigt stolta över och hoppas ska leva vidare många år framöver.

Bli medlem

Börja med att bli medlem, och fundera sedan gärna på om du skulle vilja engagera dig i Vinöns utveckling – också små insatser är välkomna. Medlemsavgiften för 2024 är 150:- för enskild person och 300:- för en familj. Medlemsavgiften betalas till bg 190-1206 eller via Swish-nr 123 396 25 29 (glöm inte att skriva namn).

Och, förutom att du kan vara med och påverka livet på vår lilla ö så ingår även en rad förmåner.

Medlemsförmåner

Tidningen Ö-bladet som kommer ut varje månad.

Hyra av stora salen och köket i skolan*. OBS, medlem som hyr kan ej hyra ut i andra hand till annan  organisation eller verksamhet.
Medlem 500:- /
Icke medlem 1.000:-

Hyra av Missionshuset. OBS, medlem som hyr kan ej hyra ut i andra hand till annan  organisation eller verksamhet.
Medlem 500:- /
Icke medlem 2.000:-

Hyra av övernattningsstuga vid skolan
Medlem, kontakta Yvonne Karlsson på telefon 019-44 80 57 eller 073-928 04 05 för prisuppgift.
Icke medlem 320:- per bädd och natt. Lakan 60:- per bädd och natt. 

Hyra av släpkärra
Medlem, per dygn 260:-

Icke medlem, per dygn 520:-
Medlem, per vecka 1.000:-
Icke medlem, per vecka 2.000:-

Tillgång till tvättmaskin i skolan
Medlem, 30:- per tvätt
Icke medlem, 80:- per tvätt

Tillgång till dusch i skolans källare
Endast för medlemmar, 20:-

Betala via bankgiro 190-1206 eller swish-nr 123 396 25 29.

* Det går inte att hyra köket under sommaren. OBS! Föreningens styrelse har ansvar för alla lokaler och har därmed också rätt att besluta vilka som får hyra.

Var med och
utveckla Vinön

Våra utvecklingsgrupper tar gärna emot nya idéer och fler medhjälpare. Ta kontakt med den grupp som intresserar dig mest.

Evenemangsgruppen

Arrangerar idag valborg, midsommar, loppis och melodikryss i bersån, lyskväll och julmarknad.

Fastighetsgruppen

Sköter underhåll av skolan, missionshuset, lilla uthyrningsstugan samt övriga byggnader på skolans mark. Händiga personer välkomnas!

Vandringsstigs-gruppen

Håller koll på vad som behöver skötas om längs med stigen och sammankallar medhjälpare när så behövs .

Blåljusgruppen

Ön saknar färjetrafik nattetid, vilket innebär att transport av sjukdomsfall under nätterna är problematisk. Sjöräddningen kan vara en lösning, räddningshelikopter en annan. OBS, att du alltid ska larma via 112. Är du sjukvårdskunnig eller sjöfartskunnig är Sjöräddningen alltid intresserad av att knyta dig till besättningen (du får också utbildning ).

Färjegruppen

Är kontaktpersoner gentemot Färjerederiet och Trafikverket, regionalt och nationellt, i frågor som rör färjan.

Redaktionen för Ö-bladet

Tidningen är till för alla medlemmar i Vinöns kultur- och hembygdsförening. Ö-bladet jobbas fram av en redaktion som gärna tar emot förstärkning för att bidra med texter eller för att dela på ansvaret att vara månadsredaktör. (Man behöver inte vara fastboende på Vinön men man måste känna till vad som är på gång på ön för att kunna hjälpa till med information och för att kunna göra en korrekturläsning.)  Ö-bladet kommer ut i början av varje månad.

 

Stadgar för Vinöns kultur- och hembygdsförening

§ 1 MÅLSÄTTNING

Vinöns kultur- och hembygdsförening har till uppgift att verka för en levande ö, samt för de boendes intressen i bred bemärkelse idag och för kommande generationer.

Föreningen skall arbeta för ett rikt kulturutbud för alla åldrar och inom Vinön tillvarata minnen från gångna tider, samt möjliggöra och underlätta framtida boende.

Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst neutral.

§ 2 BYGDEGÅRD

Föreningen har till uppgift att för framtiden behålla en bygdegård. Lokalerna hyrs ut till föreningens medlemmar, organisationer och enskilda personer. Styrelsen har ansvar för lokalerna och därmed rätt att besluta vilka som får använda dem.

§ 3 MEDLEMSKAP

Medlem av föreningen är varje person/familj som intresserar sig för dess uppgifter och betalar en årsavgift, som årsmötet beslutar om. Från och med det år man fyller 18 år måste man ha ett eget medlemskap.

§ 4 RÖSTRÄTT

Varje medlem som har fyllt 18 år har en röst. Kan medlem ej närvara kan röstning ske via fullmakt.

Vid omröstning enligt ovan gäller att en medlem får endast avge en extra röst vid röstning via fullmakt utöver sin egen röst.

Vid omröstning på årsmöte i frågor som gäller stadgeändring, upplösning samt föreningens fasta egendom begränsas rösträtten till medlem som har fyllt 18 år och som var folkbokförd på Vinön vid senaste årsskiftet eller äger en fastighet på Vinön.

Alla medlemmar, oberoende av var man är folkbokförd, har dock rätt att delta i diskussioner vid årsmöte samt lämna in förslag och motioner i de frågor som omfattas av en begräsning i rösträtten.

§ 5 FAST EGENDOM

Vinöns kultur- och hembygdsförenings fasta egendom utgörs av fastigheter med tillhörande byggnader. Avyttring eller inteckning i fast egendom eller upprättande av avtal som ska skrivas in i fastighetsboken hos lantmäteriet får inte ske utan att beslut därom fattas med 2/3 majoritet bland närvarande röstberättigade medlemmar på två ordinarie årsmöten i följd.

§ 5b LÖS EGENDOM

Begränsning av köp och försäljning av lös egendom begränsas till ett basbelopp. Större affärer kan beslutas av ordinarie eller extra årsmöte. Enkel majoritet beslutar.

§ 6 STYRELSE

Föreningens angelägenheter handhas av en styrelse bestående av åtta ledamöter samt två suppleanter. Alla ska vara medlemmar i föreningen innan årsmötet. Av ledamöterna ska minst fem vara folkbokförda på Vinön, av suppleanterna en. Tre ledamöter och en suppleant kan vara personer som ej är folkbokförda på ön, men med ett stort intresse och engagemang för Vinön i enlighet med föreningens målsättning.

Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare och kassör.

Styrelsen är beslutsmässig då minst fem styrelsemedlemmar deltar. Alla styrelseledamöter och suppleanter ska kallas till varje styrelsemöte.

Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.

Avgår ordinarie ledamot under en ledamots valda period går en suppleant in som ordinarie ledamot.

Suppleanterna adjungeras till styrelsens arbete genom att de deltar i samtliga styrelsemöten om de ej har förhinder. Då en eller två ordinarie ledamöter anmält frånvaro vid ett styrelsemöte ersätts den/de av en suppleant enligt av styrelsen tidigare upprättad rangordning.

Vid föreningens och styrelsens möten skall protokoll föras och justeras.

Kassören har i uppdrag att föra föreningens räkenskaper. Dessa ska senast den 1 mars sändas till av årsmötet utsedd revisor för granskning.

Styrelsen ska hålla medlemsförteckningen uppdaterad. På årsmötet används medlemsförteckningen som röstlängd.

§ 7 RÄKENSKAPSÅRET

Föreningens räkenskapsår är kalenderår.

§ 8 FIRMATECKNARE

Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var för sig.

§ 9 ÅRSMÖTE

Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ och hålls i april månad på Vinön.

Kallelse utgår senast tre veckor innan mötet. Kallelsen ska innehålla förslag till dagordning, verksamhets- och förvaltningsberättelser, förslag till verksamhetsplan, eventuella motioner och förslag samt styrelsens kommentarer, styrelsens egna ärenden samt valberedningens förslag. Kallelsen skall även innehålla plats för mötet.

Motioner och förslag skall lämnas in skriftligen till styrelsen senast 1 mars.

Följande ärenden tas upp: (gäller även ev extra årsmöte i tillämpliga delar):

1) Årsmötets öppnande

2) Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt

3) Fastställande av röstlängd för mötet (signerad medlemsförteckning)

4) Val av ordförande och sekreterare för mötet

5) Val av två protokolljusterare tillika rösträknare

6) Fastställande av dagordning

7) Styrelsens verksamhetsberättelse

8) Styrelsens ekonomiska rapport

9) Föredragning av revisionsberättelse

10) Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

11a) Val av fyra ordinarie ledamöter på två år.

11b) Val av två suppleanter på ett år

12) Ordförande utses på ett år bland alla åtta styrelseledamöter

13) Val av revisor och suppleant på 1år

14) Val av valberedning bestående av tre personer varav en sammankallande på 1 år

15) Fastställande av verksamhetsplan samt behandling av budget för det innevarande verksamhets- och räkenskapsåret

16) Fastställande av medlemsavgifter för nästa år

17) Förslag från styrelsen

18) Inkomna motioner och förslag

19) Avtackning av avgående styrelsemedlemmar och funktionärer

20) Årsmötets avslutande

Alla val och omröstningar avgörs genom öppen omröstning om inte någon begär sluten.

Årsmötet ska protokollföras. Det justerade protokollet ska om möjligt göras tillgängligt för medlemmarna inom tre veckor på det sätt som årsmötet bestämmer.

Extra årsmöte kan begäras av styrelsen eller minst 1⁄4 av medlemmarna. Orsaken till det extra årsmötet skall anges i begäran, samt sändas ut med kallelsen. Extra årsmöte skall hållas inom sex veckor från det att begäran inkom.

§ 10 STADGEÄNDRING

Förändring som gäller § § 1 eller 2 (målsättning och bygdegård) fattas med 2/3 majoritet bland närvarande röstberättigade medlemmar på två ordinarie årsmöten i följd.

Övriga förändringar av stadgarna beslutas på ett årsmöte med 2/3 majoritet bland närvarande röstberättigade medlemmar.

§ 11 MEDLEMSFÖRTECKNING

Vid medlemskap godkänner medlem att föreningen håller medlemsregister innehållande kontaktuppgifter. Medlemmar kan begära ut medlemsförteckning, som levereras i pappersform.

§ 12 UPPLÖSNING

Vinöns kultur- och hembygdsförening kan endast upplösas om beslut därom fattas med 2/3 majoritet bland närvarande röstberättigade medlemmar på två ordinarie årsmöten i följd.

Om föreningen upplöses skall föreningens tillgångar överföras till en annan lokal sammanslutning som årsmötet utser.

Dessa stadgar är antagna på årsmötet 29 april 2023 och gäller från justerat protokollsdatum.

Styrelsen

Rose-Marie Hellén, sekreterare 073-618 77 11.

Elin Vinberg: kassör, 076 803 64 82

Catrine Neiler: hemsidan, 073-940 00 61.

Daniel Carlström: Fastighetsansvarig, 070 580 90 25

Christina Ekblad, evenemangsgruppen, 070-671 24 33.

Filip Eriksson, 076-788 19 38.

Åsa Ödman, 070-634 80 19.

Kerstin Stenberg, 070-652 04 25.

E-post: hembygdsforeningen@vinon.se

Övriga kontaktpersoner

Eva Widlund, Ö-bladet. 076-856 46 92.
o-bladet@vinon.se
eva.widlund@nothaga.se

Yvonne Karlsson, bokning av lokaler och bibliotek. 073-928 04 05.

Jan-Gunnar Helmersson, revisor, 070-537 77 69.

Mariann Karlsson, revisor suppleant, 070 171 51 38.

Bra att veta.

Hit åker du med Trafikverkets bilfärja.

Färjan från Hampetorp till Vinön är avgiftsfri, turen tar cirka 25 minuter och är en mysig och lugnande inledning på ditt besök på Vinön.

Via länken här nedan kan du se färjetiderna. Om du vill söka färjetider vissa datum så rekommenderar vi att du laddar ner appen “Trafikinfo Färjerederiet”, där sådana sökningar är möjliga.

Under perioden 20 juni-14 augusti gäller sommartidtabell, och då trafikeras leden av två färjor.

Under perioden 1 juni-15 augusti gäller förtur för den som är bofast eller har fast arbete på Vinön och nyttjar färjan under större delen av året.

Ha en trevlig resa! När du öppnat länken, leta fram Trafikinformationskartan, så ser du aktuella färjetider.  Länk till tidtabell

DSC_0006-2
Svenska Sjöräddningssällskapet Hjälmaren

Vi nås via 112 vid olyckstillbud. För assistans till sjöss nås vi på jourtelefon 070-58 78 078 eller skeppstelefon 070-58 18 063. Läs mer om oss på rshjalmaren.

Ö-bladet

Adress till redaktionen: Ö-bladet, Vinöns skola, 715 93 Vinön
E-post: o-bladet@vinon.se

Här kan du ladda ner senaste numret av Ö-bladet, Ö-bladet maj 2024

Gamla nummer av Ö-bladet finns i  Ö-bladsarkivet

 Vinöns bibliotek

Biblioteket ligger i skolan och har öppet söndagar kl. 16.00-17.00. Välkomna, hälsar Yvonne.

Stugor att hyra

Övernattningsstugan, ligger intill skolan. Pris: 320:- per bädd och natt. Lakan finns att hyra.

Yvonnes stuga, ligger på norra sidan av ön. Lakan finns att hyra. Ring för prisuppgift och bokning.

Yvonne Karlsson har hand om uthyrningen av båda stugorna. Du når henne på telefon 073-928 04 05.

Mer att hyra, se under rubriken Att hyra!

Vinöns värdshus

Vinöns värdshus har stängt över vintern, tills säsongen drar igång igen. Läs mer på vårt kalendarium “Detta händer på Vinön”, eller på värdshusets Facebook-sida. Telefonnummer 0768-53 26 59.

Kakans café

Caféet i Vinöns gamla skola har öppet under sommarhalvåret.

Uthyrning av släpkärra

Vinöns kultur- och hembygdsförening har en släpkärra för uthyrning. Totalvikt 900 kg, maxlast 640 kg. Släpet har täckande plastkåpa och tipp. Välkomna att boka hos Nils Svensson telefon: 070-180 01 51.

Pris: Föreningsmedlem / Övriga
Dygnshyra: 260:- / 520:-
Veckohyra: 1.000:- / 2.000:-

Betalas via bg 190-1206 eller swish-nr 123 396 25 29.

Guidning

Vill du/ni ha hjälp att upptäcka Vinön? Ta kontakt med mig så utformar vi en trevlig vistelse på ön utifrån era önskemål. Välkommen! Eva Widlund, telefon 0768-56 46 92. E-post: eva.widlund@nothaga.se

Hampetorps restaurang och camping

Ett bra tips är att campa hos Hampetorps camping som bara ligger en kort promenad från färjeläget i Hampetorp, och är en bra utgångspunkt för en utflykt till Vinön. På Hampetorps camping kan du ställa upp husbil, husvagn eller tält, här finns också några övernattningsstugor. Fin serviceanläggning med minilivs/kiosk, en trevlig restaurang med fullständiga rättigheter, minigolf, frisbeegolf och några roddbåtar. Mer info och bokning på telefon 019-45 30 15 eller e-post hampetorpscamping@telia.com. Gilla och följ oss gärna på vår Facebook-sida, sök på hampetorps camping och restaurang. Välkomna!

Hemsidan www.vinon.se  är ett arbete som är genomfört av Vinöns- kultur och hembygdsförening.

Hemsidan skapades år 2018 och finansierades delvis genom ett bidrag från Örebrokompaniet, det tackar vi för.
Vi tackar även Rita Tammerman-Eklund som arbetade mycket med hemsidan under dess uppbyggnad och under åren 2018-2023.

Tack Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, för att ni under 2019 finansierade utbildning gällande teknisk service på vår hemsida!

Tack Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, som 2020 beviljat oss medel för inköp av uthyrningscyklar. Vi har redan många som passar på att se vår fina ö på hjul…

Och, ett stort tack till Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, för att ni år 2020 skjutit till medel som gjort det möjligt för oss i Vinöns kultur- och hembygdsförening att renovera det trasig innertaket i vårt fina Missionshus.

Styrelsen för Vinöns kultur- och hembygdsförening vill passa på att rikta ett varmt tack till Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, och Bygdegårdarnas Riksförbund för beviljade medel som täcker en del av föreningens inkomstbortfall under både 2020 och 2021 på grund av corona-läget.

Ett stort tack till Bygdegårdarnas Riksförbund som år 2022 beviljat Vinöns kultur- och hembygdsförening ett större krisbidrag samt att de och Kulturrådet via projektet Återstart Bygdegård hjälpt oss att finansiera underhållningen vid vårt midsommarfirande samt vid vår Allsång i bersån.

Tack Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, för två bidrag hösten 2022 som är öronmärkta för flera viktiga förbättringar i vår fastighet Vinöns gamla skola. Det ena bidraget täcker bytet av den gamla jordvärmepumpen och säkrar upp den framtida värmeförsörjningen, medan det andra innebär att fönster och branddörr får en välbehövlig och långlivad översyn och renovering.

kommunlogotyp_farg_300dpi

Ändringar eller synpunkter på vinon.se mejla till Catrine Neiler på catrine.neiler50@gmail.com