Välkommen till Vinön.

Hjälmarens pärla.

Julmarknad 9/12 kl.13.00-16.00 i Vinöns skola.

Fler aktiviteter: Kolla "Detta händer på ön".

Ö-bor.

Vinön är Hjälmarens största ö och som gjord för sköna utflykter under sommarmånaderna. Här kan du ta det lugnt, bada, vandra omkring, äta gott eller gofika. Naturen är ständigt närvarande, omväxlande och vacker. Fågel- och djurlivet är rikt, kanske ser du till och med havsörnen redan från färjan ut till ön.

Vinön är en liten pärla, och många blir överraskade av det lugn som råder här ute. Sommartid lever ön upp, då mångdubblas antalet ö-bor och evenemangen avlöser varandra. Men, tempot är fortsatt stillsamt och trivsamt. Välkommen hit.

Om du går raka vägen från färjan till Norra badet på Vinön är det cirka 2,5 km. Ställ gärna bilen i Hampetorp och upptäck ön till fots – då slipper du också de bilköer som ofta uppstår när många vill tillbaka till fastlandet vackra sommareftermiddagar. Här är lite tips på vad du kan göra när du kommer till Vinön.

1 – Här är färjeläget där färjan lägger till.


2 – Prova vandringsstigen som går längs öns västra sida. Stigen är gulmarkerad, ca 4,5 km lång och leder till Norra badet. Har du matsäck med dig finns det många fina platser intill sjön att pausa vid.


3 – Besök Vinöns värdshus som åter öppnar upp var tredje helg i februari-april. Under sommarsäsongen kan du äta och dricka gott varje dag, och avnjuta olika konserter. 


4 – Vinöns café finns i skolan under sommaren. Här kan du fika, festa på hembakat kaffebröd, goda mackor eller enklare lunchrätter.


5 – Vinöns kultur- och hembygdsförening äger skolan och missionshuset. Intill skolan finns ett litet museum, en lekplats och en enkel uthyrningsstuga. I skolan finns toaletter och turistinformation.


6 – Missionshuset används då och då till gudstjänster, men kan också hyras för bröllop, dop eller utställningar.


7 – Vid Norra badet finns en fin badstrand, grillplatser, toaletter och soptunnor. Här finns också parkering för bilburna badgäster samt några platser för campare, husbilar och båtar. Fina sommardagar är strandserveringen med glass, fika, varmkorv och goda mackor öppen. Här finns även turistinformation.


Fotoalbum.

Ö-shopping.

Hjälmarfrukt

Du hittar Hjälmarfrukt vid det gröna sjömärket 1,8km från färjan längs vägen som leder till Norra badet. Kokta kräftor finns nästan alltid. Gös finns efter tillgång. Rökt ål och rökt abborre finns ibland (då sitter skylt om rökt abborre uppe vid vägen).

Om du vill höra dig för om fisktillgång i förväg kan du ringa 0703-10 06 54. Varmt välkommen! Johan, Åsa, Lisbet och Axel.

Liebe Vinön-Besucher/innen, 1.852 Meter nördlich von dem Fähranlegergelegen, könnt ihr an der Hauptstrasse (Norra Vinön) auf dem Weg zum N Badet (Strand), Zander (im Ganzen und als Filet), Barsch, gekochten Signalkrebs. Bitte vorher anrufen unter der Nummer: +46 (0)703-10 06 54. Willkommen!

received_945104023499546

NYGÅRDS RÖKERI & DELIKATESSER

Nygårds Handelsbod
Vanligtvis öppet: tisdag – söndag 11.00-15.00

Här finns ett rökeri och ett bageri, vi säljer våra produkter i vår lilla butik där vi även säljer livsmedel. Under vinterhalvåret bakar vi endast då vi utannonserar det. Vi bakar surdegsbröd och surdegspizzor. Tar brödet slut så bakar vi för att fylla på i hyllorna, det finns även bröd i frysen som en backup. Allt för avhämtning, det finns även stolar och bord i vår trädgård för den som vill sitta och njuta av landskapet i vår trädgård intill vår butik. Här kan du även få lite turistinformation om Vinön.

Våra rökta produkter finns inte bara i vår butik på Vinön, de finns även i flera gårdsbutiker i Närke året runt. Vill du vara säker på att vi inte råkar ha stängt precis när du vill komma så går det bra att ringa eller skriva till oss och fråga. Ibland är butiken obemannad men det går bra att handla ändå, vi har då en övervakningskamera inkopplad.

Välkommen!

Catrine 073-940 00 61, Tomas 070-816 49 63.

Facebook: Nygård Rökeri och Delikatesser

www.nygårds.se

Hitta hit!

kiosken

Vinöns strandservering vid Norra badstranden

drivs av Nygårds rökeri och delikatesser.

Kiosken är öppen soliga dagar under sommarlovet.

kl: 11.00-16.00.

När kiosken på stranden är öppen så kan du även hitta en del av våra produkter här.  I kiosken finns även kaffe, glass och dricka. Vi har också varmkorv med bröd och toast.

Vid kiosken finns även turistinformation och broschyrer. Titta gärna in på vår hemsida, www.nygårds.se. Vi finns även på Facebook: Nygårds rökeri och delikatesser och Vinöns strandservering. Välkomna!

Catrine 073-940 00 61, Tomas 070-816 49 63.

www.nygårds.se

Hitta hit!

Välkomna till Vinöns café i skolan!

Vinöns café har stängt för säsongen, välkommen åter 2024!

Mariette Rehnwall med medarbetare. Telefon: 0707-53 81 82

Om gösen

Gösen trivs bäst i större sjöar som Hjälmaren, Mälaren och Vänern, men finns även i Östersjön. Som liten äter den fiskyngel och kräftdjur men när den blivit stor håller den sig till andra fiskar, som den feta norsen. Vuxen, det vill säga könsmogen, blir hanen vid 2-4 års ålder, och honan vid 3-5 år. Från april till juni leker gösen på grundare vatten. Romkornen som ska bli nya gösar läggs på 1-3 meters djup där de klibbar fast vid växter och stenar. En fullvuxen gös ska vara minst 45 cm, och blir en riktigt god middag för två personer.

Om man inte tar hand om det man har, har man inget kvar. Så har yrkesfiskarna i Hjälmaren och Mälaren alltid tänkt. För att bli tydligare med det hållbara och ansvarsfulla gösfisket valde våra fiskare i Hjälmaren att låta det MSC-certifieras 2006. Från och med sommaren 2017 gäller det även fisket i Mälaren.

För att certifieras innebär det att yrkesfiskarna arbetar för livskraftiga fiskbestånd, minimerad påverkan på miljön och effektiv förvaltning. När du köper en MSC-märkt gös kan du också enkelt få reda på varifrån fisken kommer och vilka som har hanterat den på vägen, det som kallas spårbarhet. Läs mer om gösen och våra sjöar på www.svenskgös.se

Att hyra.

Övernattningsstuga att hyra

På skolgården finns en övernattningsstuga att hyra (dusch och toalett i skolan). Pris: 320:-/bädd och natt. Lakan finns att hyra, 60:-/bädd.

Betalas via bg 190-1206 eller swish-nr 123 396 25 29.

Kontakta Yvonne Karlsson på telefon 019-44 80 57 eller 073-928 04 05.

Hyr släpkärra på ön

Vinöns kultur- och hembygdsförening har en släpkärra för uthyrning. Kärran har täckande plastkåpa och är utrustad med tipp. Totalvikt 900 kg, maxlast 640 kg. Hyrpris för medlem: 260:-/dygn, veckohyra 1.000:-. Icke medlem: 520:-/dygn, veckohyra 2.000:-.

Betalas via bg 190-1206 eller swish-nr 123 396 25 29 (skriv hyra av släpkärra som meddelande).

För att hyra, kontakta Nils Svensson, vår ansvarige släpkärreförvaltare, på 070-18 00 151.

_____________________________________________

Ställplatser vid Norra badet

Norra Vinöns Byalag ekonomisk förening upplåter ett antal ställplatser vid Norra badet. Kolla gärna om det finns plats innan du kör över med färjan. Slå en signal till Sten på 070-239 02 11. Det går även bra att skriva på vår Facebook sida: “Vinön” och fråga. Välkommen.

Bli medlem!

Som medlem i Vinöns kultur- och hembygdsförening kan du vara med och påverka utvecklingen på denna lilla pärla till ö. Du får dessutom rabatter när du hyr föreningens lokaler, släp m.m. samt föreningens tidning, Ö-bladet som ges ut 12 gånger/år. Enklast får du Ö-bladet digitalt via mejl, skicka din e-postadress till o-bladet@vinon.se. Medlemsavgiften är för närvarande 150:-/enskild och 300:-/familj per år.

Bankgiro: 190-1206 eller swish-nr: 123 396 25 29
fyll i för och efternamn samt adress.
För att få vara med och rösta på årsmötet så måste du betala in medlemsavgiften senast den 31 mars.

Läs mer om dina medlemsförmåner under rubriken Hembygdsföreningen. Välkomna!

__________________________________________

Hyr vårt fina Missionshus!

Vinöns kultur- och hembygdsförening äger och hyr ut Missionshuset som ligger mitt emot Vinöns gamla skola. Missionshuset kan hyras för t.ex. utställningar, konferenser, bröllop eller annat.

Kontakta Yvonne Karlsson på telefon 019-44 80 57 eller 073-928 04 05.

Medlem 500:-/Icke medlem 2.000:-.

Stuga uthyres

 

Stuga med fyra bäddar uthyres per dygn. Här finns dusch, toalett och kokmöjligheter. Lakan finns att hyra. Ring Yvonne Karlsson på telefon 019-44 80 57 eller 073-928 04 05.

Hyr cykel på Vinön!

OBS! Cykeluthyrningen är nu stängd för säsongen och cyklarna flyttar in till sin vinterförvaring. Välkomna åter våren 2024!

 

Det finns ett tiotal vuxencyklar, varav två har barnsits. Det finns också en barncykelkärra. Vuxenhjälmar finns att låna, men ta med barnens cykelhjälmar.

Gör så här för att boka:

Ring uthyrningen på telefon 0730-54 59 02, så att vi kan kolla att det finns lediga cyklar.

Betala dina cyklar via swish 123 396 25 29.

Därefter får du ett sms med cykelns nummer samt en kod till ett nyckelskåp. Cyklarna finns en bit upp i färjebacken på Vinön (vid öns välkomstskylt).

När du lämnar tillbaka cykeln låser du den och lägger tillbaka nyckeln i nyckelskåpet.

Pris:

Cykel, per dag 120:-

Barncykelkärra, per dag 60:-

Ha en fin tur!

Vinöns kultur- och hembygdsförening

Vinöns Bed & Breakfast

Detta Bed & Breakfast ligger på sydöstra sidan av Vinön vid det “Vita huset” och kan hyras hela veckor om ni önskar. Här bor ni tillsammans, populärt för flera generationer eller vänner som vill umgås. I boendet ingår lakan, badlakan, frukost (jag köper hem frukost, inkl. ev. specialkost, och ni tillagar själva) samt städning. Ni kan också välja självhushåll, möjlighet till enklare matlagning finns. Dusch och toalett finns. Tillgång till egen uteplats med sjöutsikt ingår.

Kontakt för frågor och bokning: E-post: birgitta.framtiden@live.se. Telefon: 073-290 50 20. Facebook: Hjälmarpärlor AB.

Övrig information: Som gäst kan du hyra en vedeldad bastu nere vid vår hamn, ved ingår. Det finns även möjlighet att hyra en sjöbod för en mindre fest eller t.ex. en middag.

Välkommen till Vinöns Värdshus!

Att stiga iland på Vinön är som att komma till en annan tid – en annan lite lugnare och lite vänligare värld. Cirka 600 meter från färjeläger ligger Vinöns värdshus.

Värdshuset har öppet få och då under höst- och vintersäsongen 2023-2024, se kalendariet “Detta händer på ön”.

Telefonnummer till värdshuset 0768-53 26 59. Värdshusets Facebook-sida “Vinöns värdshus” eller hemsidan, www.vinonsvardshus.se

Detta händer på ön.

Öppettider och händelser i november-december 2023:

Bakfickan bakom ladan, öppet 11.00-16.00 följande datum: 4-5 november, 11-12 november,  18-19 november, 2-3 december samt 9-10 december (då är det också julmarknad). Café och loppis. Fika, enklare varm mat, kaffe, te, lättdryck, våfflor och varm choklad. Bakfickan når du via telefon 073-440 97 36.

Nygårds rökeri och delikatesser har öppet den 9 december kl. 11-16, då vi har julmys med extra mycket rökta produkter. Från bageriet levereras julvört lussebullar plus annat gott. Nygårds Handelsbod har vanligtvis öppet 11.00-15.00 tisdag-söndag (stängt måndagar). En liten livsmedelsbutik med Varmrökt lax i kylen. I frysen finns kött från närliggande gårdar och bröd från senaste bakdagen. Nygårds Handelsbod når du via telefon 073-940 00 61 eller på vår Facebooksida: “Nygårds Rökeri och Delikatesser”. Välkommen!

Vinöns värdshus serverar julbord helgen 9-10 december. Lördag 9 december serveras jullunch (buffé) kl.14.00, till aftonen kl. 18.00 dukar vi upp ett klassiskt fint julbord. På söndagen serveras jullunch (buffé) kl. 12.00. Telefonnummer till Vinöns värdshus, 0768-53 26 59.

Vintern är i antågande, men än händer det grejer på ön

År 2023.

7-8 samt 21-22 JANUARI – Bakfickan bakom ladan har öppet 10.00-15.00. Titta in för att prata, äta eller bara vara.


4-5 FEBRUARI – Bakfickan bakom ladan har öppet kl. 10.00-15.00.


18-19 FEBRUARI – Vinöns värdshus håller öppet på lördagen kl. 14.00-sent samt på söndagen kl. 14.00-18.00. Under helgen serveras en två- eller trerätters á la cartemeny samt en lite mer rustik pubmeny med olika rätter.


18-19 FEBRUARI – Bakfickan bakom ladan har öppet kl. 10.00-15.00.


24-26 FEBRUARI – Sportlovsöppet hos Bakfickan bakom ladan, kl. 10.00-15.00 alla tre dagarna. Frukost, fika, enklare förtäring samt korvgrillning utomhus på gården.


11-12 MARS – Bakfickan bakom ladan har öppet kl. 11.00-15.00 båda dagarna.


18 MARS – Eva Eastwood, Sveriges rockabilly-drottning, gästar Missionshuset med sin föreställning “Evas Livingroom” kl. 17.00-18.00. Efter föreställningen följer en workshop med bl.a. tips om hur man skriver en låt, då blir det också fika med fralla och kaka. Entré inklusive fika: 120:-, barn under 18 år fri entré.

Anmälan till Christina Ekblad senast 10 mars på christina.ekblad@gmail.com eller telefon 0706-71 24 33. Ett arrangemang av Vinöns kultur- och hembygdsförening. Tack Bygdegårdarnas Riksförbund och Kulturrådet som via projektet Kulturbygdsturnén finansierar evenemanget.


18-19 MARS – Vinöns värdshus. På lördagen pubmeny från 13.00-sent. Kl. 17.00 dukar värdshuset upp en fin buffé med räkfrossa, pris 249:-. På söndagen 13.00-18.00 pubmeny.


25-26 MARS – Bakfickan bakom logen har öppet kl. 11.00-15.00 båda dagarna.


7-9 APRIL – Nygårds butik premiäröppnar lagom till påsk. Öppet långfredag, påskafton samt påskdagen kl. 11.00-15.00 varje dag. Här kan du köpa lax, surdegsbröd, ciabatta med laxröra och pizza för avhämtning. Titta in och hälsa på!


7-8 APRIL – Påsk på Vinöns värdshus. Långfredag  7 april påskbuffé mellan kl. 12.00-22.00. Påskafton 8 april serveras påsklunch mellan kl. 12.00-16.00.


29 APRIL – Årsmöte i Vinöns kultur- och hembygdsförening kl. 13.00 i Missionshuset. Varmt välkomna!


30 APRIL – Vårens ankomst firas vid Norra badet kl. 20.00. Det blir ett traditionellt firande med brasa, lotterier och vårsånger. Arrangör: Vinns kultur- och hembygdsförening.


29-30 APRIL samt 1 MAJ – Bakfickan bakom logen har öppet kl. 11.00-15.00. Woken är igång utomhus, fika, gott kaffebröd m.m. Invigning av Bohaget, den nyrenoverade boden med gammalt och nytt i logen.


6 MAJ – Välkommen åter, Eva Eastwood! Lördagen den 6 maj avslutar Eva Eastwood sin bygdegårdsturné med en lång härlig workshop i Missionshuset, kl. 15.00-18.00. Ta med ditt instrument (om du har något, annars kommer du utan) och dina frågor om musikbranschen och låtskrivande. Mingel och fika, inträde 40:-, kostnadsfritt för alla under 18 år. Arrangör: Vinöns kultur- och hembygdsförening.


6-7 MAJ – Bakfickan är öppet kl. 11.00-15.00 och erbjuder lättare förtäring.


13 MAJ – Städning av skolgården kl. 13.00. Ta med sekatör eller annat som du tror kan behövas. Föreningen bjuder på kaffe och smörgås.


18-21 MAJ – Bakfickan har öppet 11.00-15.00.


18-20 MAJ – Vinöns värdshus är öppet.


26-27 MAJ – Vinöns värdshus är öppet. Lördag kl. 11.00-sent. Söndag kl. 11.00-17.00.


27-28 MAJ – Bakfickan är öppen kl. 11.00-15.00.


27-28 MAJ – Nygårds handelsbod öppen kl. 9.00-15.00.


2-4 JUNI – Vinöns café i skolan är öppen kl. 11.00-17.00.


6 JUNI – Vinöns café arrangerar Nationaldagsfirande kl. 9.00 i skolan med en riklig frukostbuffé (99:-/person), flagghissning och sång.


9-11 JUNI – Vinöns café i skolan är öppen kl. 11.00-17.00.


17 JUNI – Nygårds handelsbod är öppen tisdag-lördag kl. 9.00-17.00. Rökt lax med mera från eget rökeri. Surdegsbröd från eget bageri, pizza vissa dagar samt livsmedel och presentartiklar. Kontakta gärna Catrine Neiler, telefon 073-940 00 61. Läs mer i annonser under rubriken “Ö-shopping”.


17 JUNI – Vinöns café i skolan är öppet onsdag-söndag  kl. 11.00-16.00, lite mer sporadiska tider i september, se längre ner i kalendariet (kan hålla stängt vid regn och rusk, slå en signal till Mariette på 0707-53 81 82 om du vill kolla öppettiderna).


22 JUNI – Kl. 15.00 samlas vi hos Yvonne Karlsson för att hämta björkris till midsommarstången. Vi klär midsommarstången tillsammans kl. 18.00 vid skolgården. Ta med blommor och sekatör. Stången kläs med girlanger av björkris, och de tre ringarna kläs med blommor efter tycke och smak. Alla som vill hjälpa till är välkomna!


23 JUNI – Traditionellt midsommarfirande vid Vinöns skola. Lotteriförsäljning, chokladhjul, pilkastning och fiskdamm från kl.15.00, Monica Moa Andersson underhåller. Kl. 16.00 reser vi midsommarstången med hjälp av frivilliga krafter. Dans och ringlekar runt midsommarstången ledda av Monica Moa Andersson. Caféet i skolan har öppet.


23 JUNI – Midsommarbuffé på Vinöns värdshus. Två sittningar, den första kl. 11.30-13.30, den andra kl. 14.00-16.00. Pris vuxna 365:-, barn upp till 12 år 190:-. Boka via info@aptitorebro.se eller sms till telefon 076-853 26 59.


Fr.o.m. midsommar – Bakfickan bakom logen håller öppet fredag-tisdag kl. 11.00-16.00.


Fr.o.m. midsommar – Vinöns värdshus öppet onsdag-söndag kl. 11.00-17.00. Konsertkvällar öppet till sent, se nedan.


30 JUNI – Ebbot på Vinöns värdshus. Biljetter via tickster.com


8 JULI – Erik Harrström m.fl. på värdshuset. Biljetter via ticketmaster.se


15 JULI – Marit Bergman och Timo Räisänen på värdshuset. Biljetter via tickster.com


22 JULI – Loppis i bersån kl. 11.00-14.00. Boka bord via Yvonne, 019-44 80 57 eller 073-928 04 05 senast 15 juli. Pris för bordshyra, 50:-. Arrangör: Vinöns kultur- och hembygdsförening.


22 JULI – Eva Eastwood med band på värdshuset. Biljetter via ticketmaster.se


29 JULI – Solala på värdshuset. Biljetter via ticketmaster.se


5 AUGUSTI – Double Inn på värdshuset. Biljetter via ticketsmaster.se


5 AUGUSTI – Melodikrysset i bersån kl. 14.00. Rose-Marie leder ett klurigt kryss, denna gång skapat av Martin och Rose-Marie Hellén. Fina priser i form av lokala produkter och annat utlovas. Pris: 50:-/deltagare. Arrangör: Vinöns kultur- och hembygdsförening.


12 AUGUSTI – Caroline af Ugglas på värdshuset. Biljetter via tickster.com


17 AUGUSTI – Tomas di Leva på värdshuset. Biljetter via tickster.com


19 AUGUSTI – Chris Kläfford på värdshuset. Biljetter via tickster.com


26 AUGUSTI – Thomas Järvheden på värdshuset. Biljetter via tickster.com


26 och 27 AUGUSTI – Lyskvällar vid Norra badet kl. 20.00. Lördag kväll kan bli regnig, söndag kväll kan bli solig. Eva Widlund är på plats båda kvällarna och har marschaller till försäljning. Kom valfri kväll och tänd marschaller längs stranden.


9 SEPTEMBER – Vinöns café i skolan har öppet kl. 12.00-16.00, och stänger sedan för säsongen. Utförsäljning av glass (50% rabatt). Tack för alla trevliga besök i sommar!


9-10 SEPTEMBER – Bakfickan är öppen kl. 11.00-16.00 båda dagarna.


15 SEPTEMBER – Sista öppetdagen för caféet i Vinöns skola (kan hålla stängt vid regn och rusk, slå en signal till Mariette på 0707-53 81 82 om du vill kolla öppettiderna i augusti och september).


16 SEPTEMBER – Kvällsöppet på Vinöns värdshus från kl. 16.00.


29 SEPTEMBER – Allsångsproffsen samt räkfrossa på värdshuset. Biljetter via ticketmaster.se


OKTOBERÖPPET BAKFICKAN – Kl. 11.00-16.00 7-8 oktober, 14-15 oktober, 21-22 oktober samt 28-29 oktober.


OKTOBERÖPPET NYGÅRDS HANDELSBOD – Tisdag-söndag kl. 11.00-15.00 (måndagar stängt). Lördag 7 oktober och lördag 28 oktober bakas surdegsbröd och surdegspizzor.


OKTOBERÖPPET VINÖNS VÄRDSHUS – Fredag 27 oktober tacobuffé kl. 18.00 – sent.


14 OKTOBER – Städ- och plockdag på skolgården kl. 14.00. Välkommen!


VINTERÖPPET BAKFICKAN – Kl 11.00-16.00 4-5 november, 11-12 november, 18-19 november, 2-3 december samt 9-10 december (då har vi också julmarknad). Stängt hela januari, öppnar sedan åter 3:e februari 2024.


VINTERÖPPET Nygårds Handelsbod– Vanligvis tisdag-söndag kl.11.00-15.00 året runt. Deltar på distans under julmarknaden. Butiken är då öppen 11-16


VINTERÖPPET VINÖNS VÄRDSHUS – Jullunch (buffé) serveras lördagen den 9 december kl. 14.00 samt söndagen den 10 december kl. 12.00, 345:-. Vi dukar upp ett klassiskt fint julbord kl. 18.00 lördagen den 9 december, 545:-. Bordsbokning 076-85 32 659.


25 NOVEMBER – Julstök i skolan och Missionshuset kl. 13.00, vi gör fint inför advent och jul. Kl. 18.00 samlas vi igen för att äta middag och ha det trevligt tillsammans. Arr: Vinöns kultur- och hembygdsförening.


9 DECEMBER – Julmarknad i Vinöns skola kl. 13.00-16.00. Bordsbokning senast 2 december via Yvonne Karlsson på telefon 073-928 04 05. Arrangör: Vinöns kultur- och hembygdsförening.


 

 

 

 

Kontaktpersoner för vinon.se: Catrine Neiler, catrine.neiler50@gmail.com eller Rita Tammerman-Eklund, rita.tammerman@gmail.com

Hembygdsföreningen.

Vinöns kultur- och hembygdsförening är en mångsysslarförening. Vi ordnar en massa kul evenemang, men jobbar också med framtidsfrågor som blåljus-, färje- och busstrafik – dvs. saker som berör alla ö-bor. Vi behöver fler som engagerar sig i öns väl och ve. Vi vill få in nya idéer och bli fler som kan bidra med klokskap och engagemang. Målet är att Vinön ska frodas – men också att vi ska lära känna varandra bättre.

Bli medlem

Börja med att bli medlem, och fundera sedan gärna på om du skulle vilja engagera dig i Vinöns utveckling – också små insatser är välkomna. Medlemsavgiften för 2023 är 150:- för enskild person och 300:- för en familj. Medlemsavgiften betalas till bg 190-1206 eller via Swish-nr 123 396 25 29 (glöm inte att skriva namn) senast 31 mars 2022. 

Och, förutom att du kan vara med och påverka livet på vår lilla ö så ingår även en rad förmåner.

Medlemsförmåner

Tidningen Ö-bladet som kommer ut varje månad.

Hyra av stora salen och köket i skolan*. OBS, medlem som hyr kan ej hyra ut i andra hand till annan  organisation eller verksamhet.
Medlem 500:- /
Icke medlem 1.000:-

Hyra av Missionshuset. OBS, medlem som hyr kan ej hyra ut i andra hand till annan  organisation eller verksamhet.
Medlem 500:- /
Icke medlem 2.000:-

Hyra av övernattningsstuga vid skolan
Medlem, kontakta Yvonne Karlsson på telefon 019-44 80 57 eller 073-928 04 05 för prisuppgift.
Icke medlem 320:- per bädd och natt. Lakan 60:- per bädd och natt. 

Hyra av släpkärra
Medlem, per dygn 260:-

Icke medlem, per dygn 520:-
Medlem, per vecka 1.000:-
Icke medlem, per vecka 2.000:-

Tillgång till tvättmaskin i skolan
Medlem, 30:- per tvätt
Icke medlem, 80:- per tvätt

Tillgång till dusch i skolans källare
Endast för medlemmar, 20:-

Betala via bankgiro 190-1206 eller swish-nr 123 396 25 29.

* Det går inte att hyra köket under sommaren. OBS! Föreningens styrelse har ansvar för alla lokaler och har därmed också rätt att besluta vilka som får hyra.

Var med och
utveckla Vinön

Våra utvecklingsgrupper tar gärna emot nya idéer och fler medhjälpare. Ta kontakt med den grupp som intresserar dig mest.

Evenemangsgruppen

Arrangerar idag valborg, midsommar, loppis och melodikryss i bersån, lyskväll och julmarknad.

Fastighetsgruppen

Sköter underhåll av skolan, missionshuset, lilla uthyrningsstugan samt övriga byggnader på skolans mark. Händiga personer välkomnas!

Vandringsstigs-gruppen

Håller koll på vad som behöver skötas om längs med stigen och sammankallar medhjälpare när så behövs .

Blåljusgruppen

Ön saknar färjetrafik nattetid, vilket innebär att transport av sjukdomsfall under nätterna är problematisk. Sjöräddningen kan vara en lösning, räddningshelikopter en annan. OBS, att du alltid ska larma via 112. Är du sjukvårdskunnig eller sjöfartskunnig är Sjöräddningen alltid intresserad av att knyta dig till besättningen (du får också utbildning ).

Färjegruppen

Är kontaktpersoner gentemot Färjerederiet och Trafikverket, regionalt och nationellt, i frågor som rör färjan.

Redaktionen för Ö-bladet

Tidningen är till för alla medlemmar i Vinöns kultur- och hembygdsförening. Ö-bladet jobbas fram av en redaktion som gärna tar emot förstärkning för att bidra med texter eller för att dela på ansvaret att vara månadsredaktör. (Man behöver inte vara fastboende på Vinön men man måste känna till vad som är på gång på ön för att kunna hjälpa till med information och för att kunna göra en korrekturläsning.)  Ö-bladet kommer ut i början av varje månad.

 

Stadgar för Vinöns kultur- och hembygdsförening

§ 1 MÅLSÄTTNING

Vinöns kultur- och hembygdsförening har till uppgift att verka för en levande ö, samt för de boendes intressen i bred bemärkelse idag och för kommande generationer.

Föreningen skall arbeta för ett rikt kulturutbud för alla åldrar och inom Vinön tillvarata minnen från gångna tider, samt möjliggöra och underlätta framtida boende.

Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst neutral.

§ 2 BYGDEGÅRD

Föreningen har till uppgift att för framtiden behålla en bygdegård. Lokalerna hyrs ut till föreningens medlemmar, organisationer och enskilda personer. Styrelsen har ansvar för lokalerna och därmed rätt att besluta vilka som får använda dem.

§ 3 MEDLEMSKAP

Medlem av föreningen är varje person/familj som intresserar sig för dess uppgifter och betalar en årsavgift, som årsmötet beslutar om. Från och med det år man fyller 18 år måste man ha ett eget medlemskap.

§ 4 RÖSTRÄTT

Varje medlem som har fyllt 18 år har en röst. Kan medlem ej närvara kan röstning ske via fullmakt.

Vid omröstning enligt ovan gäller att en medlem får endast avge en extra röst vid röstning via fullmakt utöver sin egen röst.

Vid omröstning på årsmöte i frågor som gäller stadgeändring, upplösning samt föreningens fasta egendom begränsas rösträtten till medlem som har fyllt 18 år och som var folkbokförd på Vinön vid senaste årsskiftet eller äger en fastighet på Vinön.

Alla medlemmar, oberoende av var man är folkbokförd, har dock rätt att delta i diskussioner vid årsmöte samt lämna in förslag och motioner i de frågor som omfattas av en begräsning i rösträtten.

§ 5 FAST EGENDOM

Vinöns kultur- och hembygdsförenings fasta egendom utgörs av fastigheter med tillhörande byggnader. Avyttring eller inteckning i fast egendom eller upprättande av avtal som ska skrivas in i fastighetsboken hos lantmäteriet får inte ske utan att beslut därom fattas med 2/3 majoritet bland närvarande röstberättigade medlemmar på två ordinarie årsmöten i följd.

§ 5b LÖS EGENDOM

Begränsning av köp och försäljning av lös egendom begränsas till ett basbelopp. Större affärer kan beslutas av ordinarie eller extra årsmöte. Enkel majoritet beslutar.

§ 6 STYRELSE

Föreningens angelägenheter handhas av en styrelse bestående av åtta ledamöter samt två suppleanter. Alla ska vara medlemmar i föreningen innan årsmötet. Av ledamöterna ska minst fem vara folkbokförda på Vinön, av suppleanterna en. Tre ledamöter och en suppleant kan vara personer som ej är folkbokförda på ön, men med ett stort intresse och engagemang för Vinön i enlighet med föreningens målsättning.

Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare och kassör.

Styrelsen är beslutsmässig då minst fem styrelsemedlemmar deltar. Alla styrelseledamöter och suppleanter ska kallas till varje styrelsemöte.

Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.

Avgår ordinarie ledamot under en ledamots valda period går en suppleant in som ordinarie ledamot.

Suppleanterna adjungeras till styrelsens arbete genom att de deltar i samtliga styrelsemöten om de ej har förhinder. Då en eller två ordinarie ledamöter anmält frånvaro vid ett styrelsemöte ersätts den/de av en suppleant enligt av styrelsen tidigare upprättad rangordning.

Vid föreningens och styrelsens möten skall protokoll föras och justeras.

Kassören har i uppdrag att föra föreningens räkenskaper. Dessa ska senast den 1 mars sändas till av årsmötet utsedd revisor för granskning.

Styrelsen ska hålla medlemsförteckningen uppdaterad. På årsmötet används medlemsförteckningen som röstlängd.

§ 7 RÄKENSKAPSÅRET

Föreningens räkenskapsår är kalenderår.

§ 8 FIRMATECKNARE

Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var för sig.

§ 9 ÅRSMÖTE

Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ och hålls i april månad på Vinön.

Kallelse utgår senast tre veckor innan mötet. Kallelsen ska innehålla förslag till dagordning, verksamhets- och förvaltningsberättelser, förslag till verksamhetsplan, eventuella motioner och förslag samt styrelsens kommentarer, styrelsens egna ärenden samt valberedningens förslag. Kallelsen skall även innehålla plats för mötet.

Motioner och förslag skall lämnas in skriftligen till styrelsen senast 1 mars.

Följande ärenden tas upp: (gäller även ev extra årsmöte i tillämpliga delar):

1) Årsmötets öppnande

2) Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt

3) Fastställande av röstlängd för mötet (signerad medlemsförteckning)

4) Val av ordförande och sekreterare för mötet

5) Val av två protokolljusterare tillika rösträknare

6) Fastställande av dagordning

7) Styrelsens verksamhetsberättelse

8) Styrelsens ekonomiska rapport

9) Föredragning av revisionsberättelse

10) Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

11a) Val av fyra ordinarie ledamöter på två år.

11b) Val av två suppleanter på ett år

12) Ordförande utses på ett år bland alla åtta styrelseledamöter

13) Val av revisor och suppleant på 1år

14) Val av valberedning bestående av tre personer varav en sammankallande på 1 år

15) Fastställande av verksamhetsplan samt behandling av budget för det innevarande verksamhets- och räkenskapsåret

16) Fastställande av medlemsavgifter för nästa år

17) Förslag från styrelsen

18) Inkomna motioner och förslag

19) Avtackning av avgående styrelsemedlemmar och funktionärer

20) Årsmötets avslutande

Alla val och omröstningar avgörs genom öppen omröstning om inte någon begär sluten.

Årsmötet ska protokollföras. Det justerade protokollet ska om möjligt göras tillgängligt för medlemmarna inom tre veckor på det sätt som årsmötet bestämmer.

Extra årsmöte kan begäras av styrelsen eller minst 1⁄4 av medlemmarna. Orsaken till det extra årsmötet skall anges i begäran, samt sändas ut med kallelsen. Extra årsmöte skall hållas inom sex veckor från det att begäran inkom.

§ 10 STADGEÄNDRING

Förändring som gäller § § 1 eller 2 (målsättning och bygdegård) fattas med 2/3 majoritet bland närvarande röstberättigade medlemmar på två ordinarie årsmöten i följd.

Övriga förändringar av stadgarna beslutas på ett årsmöte med 2/3 majoritet bland närvarande röstberättigade medlemmar.

§ 11 MEDLEMSFÖRTECKNING

Vid medlemskap godkänner medlem att föreningen håller medlemsregister innehållande kontaktuppgifter. Medlemmar kan begära ut medlemsförteckning, som levereras i pappersform.

§ 12 UPPLÖSNING

Vinöns kultur- och hembygdsförening kan endast upplösas om beslut därom fattas med 2/3 majoritet bland närvarande röstberättigade medlemmar på två ordinarie årsmöten i följd.

Om föreningen upplöses skall föreningens tillgångar överföras till en annan lokal sammanslutning som årsmötet utser.

Dessa stadgar är antagna på årsmötet 29 april 2023 och gäller från justerat protokollsdatum.

Styrelsen

Catrine Neiler, sekreterare, 073-940 00 61.

Fredrik Henn, kassör, 070-228 80 32.

RoseMarie Hellén, ekonomigruppen, 073-618 77 11.

Filip Eriksson, ekonomigruppen, 076-788 19 38.

Christina Ekblad, evenemangsgruppen, 070-671 24 33.

Marika Waldenborg, 070-540 66 63.

Åsa Ödman, 070-634 80 19.

Ingegerd Erlandsson. 070-525 71 11.

Kerstin Stenberg, 070-652 04 25.

E-post: hembygdsforeningen@vinon.se

Övriga kontaktpersoner

Eva Widlund, Ö-bladet. 076-856 46 92.

Yvonne Karlsson, bokning av lokaler. 073-928 04 05.

Jan-Gunnar Helmersson, revisor, 070-537 77 69.

Bra att veta.

Hit åker du med Trafikverkets avgiftsfria färja.

Till Vinön kommer du från Hampetorp med Trafikverkets avgiftsfria färja. Färjeturen tar cirka 25 minuter och är en mysig inledning på ditt besök på ön.

Via länken här nedan kan du se färjetiderna. Om du vill söka färjetider vissa datum så rekommenderar vi att du laddar ner appen “Trafikinfo Färjerederiet”, där sådana sökningar är möjliga.

Under perioden 20 juni-14 augusti gäller sommartidtabell, och då trafikeras leden av två färjor.

Under perioden 1 juni-15 augusti gäller förtur för den som är bofast eller har fast arbete på Vinön och nyttjar färjan under större delen av året.

Ha en trevlig resa! När du öppnat länken, leta fram Trafikinformationskartan, så ser du aktuella färjetider.  Länk til tidtabell

DSC_0006-2
Svenska Sjöräddningssällskapet Hjälmaren

Vi nås via 112 vid olyckstillbud. För assistans till sjöss nås vi på jourtelefon 070-58 78 078 eller skeppstelefon 070-58 18 063. Läs mer om oss på rshjalmaren.

Ö-bladet

Adress till redaktionen: Ö-bladet, Vinöns skola, 715 93 Vinön
E-post: o-bladet@vinon.se

Här kan du ladda ner senaste numret av Ö-bladet, Ö-bladet december 2023
Gamla nummer av Ö-bladet finns i  Ö-bladsarkivet

 Vinöns bibliotek

Biblioteket ligger i skolan och har öppet söndagar kl. 16.00-17.00. Välkomna, hälsar Yvonne.

Stugor att hyra

Övernattningsstugan, ligger intill skolan. Pris: 320:- per bädd och natt. Lakan finns att hyra.

Yvonnes stuga, ligger på norra sidan av ön. Lakan finns att hyra. Ring för prisuppgift och bokning.

Yvonne Karlsson har hand om uthyrningen av båda stugorna. Du når henne på telefon 073-928 04 05.

Mer att hyra, se under rubriken Att hyra!

Vinöns värdshus

Vinöns värdshus har öppet var tredje helg februari-april samt påskhelgen i vår. Till sommarsäsongen kommer förstås utökade öppettider. Läs mer på vårt kalendarium “Detta händer på Vinön”, eller på värdshusets Facebook-sida. Telefonnummer 0768-53 26 59.

Vinöns café

Caféet i Vinöns skola helgöppnar i början av juni samt onsdag-söndag kl. 11.00-16.00 fram till 15 september. Telefon: 0707-53 81 82.

Uthyrning av släpkärra

Vinöns kultur- och hembygdsförening har en släpkärra för uthyrning. Totalvikt 900 kg, maxlast 640 kg. Släpet har täckande plastkåpa och tipp. Välkomna att boka hos Nils Svensson. Telefon: 070-18 00 151.

Pris: Föreningsmedlem / Övriga
Dygnshyra: 260:- / 520:-
Veckohyra: 1.000:- / 2.000:-

Betalas via bg 190-1206 eller swish-nr 123 396 25 29.

Guidning

Vill du/ni ha hjälp att upptäcka Vinön? Ta kontakt med mig så utformar vi en trevlig vistelse på ön utifrån era önskemål. Välkommen! Eva Widlund, telefon 0768-56 46 92. E-post: eva.widlund@nothaga.se

Hampetorps restaurang och camping

Ett bra tips är att campa hos Hampetorps camping som bara ligger en kort promenad från färjeläget i Hampetorp, och är en bra utgångspunkt för en utflykt till Vinön. På Hampetorps camping kan du ställa upp husbil, husvagn eller tält, här finns också några övernattningsstugor. Fin serviceanläggning med minilivs/kiosk, en trevlig restaurang med fullständiga rättigheter, minigolf, frisbeegolf och några roddbåtar. Mer info och bokning på telefon 019-45 30 15 eller e-post hampetorpscamping@telia.com. Gilla och följ oss gärna på vår Facebook-sida, sök på hampetorps camping och restaurang. Välkomna!

Tillkomsten av vår hemsida www.vinon.se 2018 finansierades delvis genom bidrag från Örebrokompaniet. Det tackar vi för!

Tack Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, för att ni under 2019 finansierade utbildning gällande teknisk service på vår hemsida!

Tack Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, som 2020 beviljat oss medel för inköp av uthyrningscyklar. Vi har redan många som passar på att se vår fina ö på hjul…

Och, ett stort tack till Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, för att ni år 2020 skjutit till medel som gjort det möjligt för oss i Vinöns kultur- och hembygdsförening att renovera det trasig innertaket i vårt fina Missionshus.

Styrelsen för Vinöns kultur- och hembygdsförening vill passa på att rikta ett varmt tack till Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, och Bygdegårdarnas Riksförbund för beviljade medel som täcker en del av föreningens inkomstbortfall under både 2020 och 2021 på grund av corona-läget.

Ett stort tack till Bygdegårdarnas Riksförbund som år 2022 beviljat Vinöns kultur- och hembygdsförening ett större krisbidrag samt att de och Kulturrådet via projektet Återstart Bygdegård hjälpt oss att finansiera underhållningen vid vårt midsommarfirande samt vid vår Allsång i bersån.

Tack Landsbygdsnämnden, Örebro kommun, för två bidrag hösten 2022 som är öronmärkta för flera viktiga förbättringar i vår fastighet Vinöns gamla skola. Det ena bidraget täcker bytet av den gamla jordvärmepumpen och säkrar upp den framtida värmeförsörjningen, medan det andra innebär att fönster och branddörr får en välbehövlig och långlivad översyn och renovering.

kommunlogotyp_farg_300dpi

Ändringar eller synpunkter på vinon.se mejla till Catrine Neiler på catrine.neiler50@gmail.com eller till Rita Tammerman-Eklund på rita.tammerman@gmail.com